Следете нè:

Затвори

Испратете ни порака

Вашето име:*

Вашето презиме:*

E-mail:*

Телефон:*

Вашата порака: *

Рес Хумана

Миле Поп Јорданов 44

Скопје

Факс: 3085754

Телефон 2: 02 3085754

Локација: во склоп на Гранит хотелот-Козле

Веб страна: www.reshumana.com.mk

E-mail: reshumana@reshumana.com.mk

Центар за остеопороза

Почетна > Res Humana услуги > Центар за остеопороза

Центар за остеопороза

Остеопорозата претставува метаболичка болест на коските која ги намалува густината и квалитетот на коскеното ткиво. Од триесетата година на животот па натаму кај луѓето почнува да се намалува постепено количината на коскеното ткиво во коските. Кај жените, губитокот е присутен особено неколку години после менопаузата, додека кај мажите, во принцип, губитокот е константен. Најчести фактори кои ја предизвикуваат остеопорозата се:

 • Возраста - над 30 години, коскената маса почнува да се намалува
 • Пол - жените се четирипати повеќе подложни на ова заболување од мажите, особено за време на менопаузата и на возраст над 50 години
 • Семејна историја
 • Физичка неактивност, мала телесна тежина
 • Долготрајна имобилизација
 • Недоволен внес на калциум со храната
 • Пушење и алкохол
 • Користење на кортикостероиди
 • и болести на тироидеата

Ние ви овозможуваме дијагностицирање на остеопорозата со помош на најдобриот скрининг тест таканаречен DEXA метода (мерење на коскената минерална густина) и понатамошно лекување.

Дензитометрија

Златен стандард за поставување точна и прецизна дијагноза за остеопороза проценка на коскена густина на колкови и 'рбет. Оваа метода е најсигурна, eдноставна, прецизна, безболна, безбедна.

За кој се препорачува:

 • Сите жени постари од 55 год.
 • Сите мажи постари од 60 год.
 • Сите кои се здобиле со скршеница
 • Сите со семејна историја на болеста (мајка, татко, баба, дедо, тетка)
 • Сите оние кои имаат ризик фактор за остеопороза

Ризик фактори за остеопороза:

 • Рана менопауза (пред 45та година)
 • Намален внес на калциум и Витамин Д.
 • Зголемено внесување на алкохол
 • Пушење повеќе од 20 цигари дневно
 • Сите оние кои имаат ризик фактор за остеопороза
 • Низок раст и стини коски
 • Намалена физичка активност

Ризик фактори за секундарна остеопороза:

 • Шеќерна болест
 • Ревматоиден артрит
 • Нарушена функција на штитна жлезда
 • Употреба на гликокортикоидиц
 • Антикоагуланси, седативи

На почеток